Oheisliikunnasta
Harrastatko ratsastuksen lisäksi muuta liikuntaa? Jos et, toivon, että tämän tekstin jälkeen aloitat!
Anne-Maarit Hyttinen on tehnyt ansiokasta työtä tutkiessaan kilparatsastajien kuntoa. Ja jopa siellä huipulla on erittäin paljon parantamisen varaa. Jostain syystä ratsastusta ei myöskään monesti mielletä urheiluksi; ”siellähän vaan istutaan”..
Jokainen lajin kanssa tekemisissä oleva, tasosta riippumatta, on aika varmasti kuullut tuon vähättelevän lauseen joskus.
Mitä asialle voisi tehdä? No ruvetaan omalla esimerkillä painottamaan lihaskunnon ja kestävyysharjoittelun merkitystä ratsastuksessa! Koska jokainen, joka on ratsastanut tietää, että se ei ole pelkkää istumista.
Ratsastus on ihana yhdistelmä kestävyyttä, kehonhallintaa ja lihaskuntoa. Siksi jokaisen ratsastajan on helppo löytää mieluisia lajeja ratsastuksen tueksi.
Kestävyysliikunnaksi sydän- ja verenkiertoelimistöä kehittäviä lajeja: esimerkiksi reipasta kävelyä, aerobic, sauvakävelyä, hölkkää, juoksua, pyöräilyä, uintia.. Tämä toimii kuntosi perustana.
Kehonhallintaa kehittäviä lajeja voisivat olla esimerkiksi pilates, jooga, baletti, tanssi, erilaiset tasapainoharjoitukset esimerkiksi jumppapallon kanssa ja kevyillä painoilla kahvakuulailu. Kehonhallintaharjoituksilla kehität merkittävästi tasapainoa, ja opit esimerkiksi keskittämään jäntevyyden istunnassasi vain yhteen osaan kerrallaan (esimerkiksi vatsalihaksia käyttäessä ratsain pakara ei saa jännittyä), se jos mikä on kullanarvoinen taito ratsastuksessa, kehotietoisuus!
Lihaskuntoa voi kehittää loputtomin tavoin: kuntosalin laitteilla, tehokkailla liikkeillä käyttäen kehon omaa painoa hyödyksi, tai yhdistäen tähän jonkin räjähtävän kestävyyslajin, vaikkapa spinningin.
Jotta harjoittelu olisi mielekästä ja johdonmukaista, kannattaa ottaa ammattilaiset avuksi! Kysy itsellesi täsmäliikkeet, ja keskity liikkeitä tehdessä ryhtiin ja oikeaoppiseen asentoon. Myös täsmäliikkeet venyttelyä ja muuta lihashuoltoa varten auttaa parantamaan liikkuvuutta entisestään.
Esimerkki: Ylävartalon vahvistaminen auttaa parantamaan ryhtiä ratsastaessa, koska jaksat säilyttää asennon paremmin. Oikeanlaisella harjoittelulla pystyt myös parantamaan kehosi symmetriaa, eli istumaan paremmin suorassa.
Jos kuntosi on huono, kaikki keskittyminen menee ryhdin ja asennon ylläpitoon, happi loppuu kesken, etkä pysty keskittymään tehtävään harjoitukseen. Maksimoi mahdollisuutesi kehittyä ratsastajana sijoittamalla oheisharjoitteluun!
Linkki Maaseudun Tulevaisuuden artikkeliin aiheesta: https://www. maaseuduntulevaisuus.fi/ hevoset/artikkeli-1.1144626
Kuvissa tallin opet näyttävät mallia oheisharjoittelusta!
Tekstin on kirjoittanut Anna Petäjä.