Miten ratsastuskoulun asiakas voi lisätä hevosen hyvinvointia?
Olen kuunnellut hyvin tyytyväisenä monien sanovan, että hevosen hoito on iso osa ratsastusta. Sitä ei käy kiistäminen.
Talli ja ratsastus on monelle omaa aikaa ja rauhoittumisen paikka. Kun se ratsastustunnille valmistautuminen alkaa jo tallista, oma keskittyminen ja vireystila hakeutuvat oikealle tasolle. Yhteistyö hevosen kanssa alkaa ensimmäisestä kohtaamisesta.
Oheisliikunnasta puhutaan onneksi jo paljon. Jos ratsastaja jaksaa ennen tuntia valmistautua paitsi henkisesti, myös fyysisesti, auttaa se myös hevosta: notkeat ja lämpimät lihakset antavat selkeämpiä apuja ja ratsastuksesta tulee ergonomisempaa molemmille. Puhumattakaan siitä, että saat tunnista paljon enemmän irti!
Hevosen varustamiseen on syytä varata riittävästi aikaa, jotta kiireen tuntu ei luo tilanteeseen turhaa stressiä. Hevosen huolellinen harjaus on elintärkeä ehkäistäkseen liasta aiheutuneita hiertymiä varusteiden alla. Se lisää myös lihaksien pintaverenkiertoa ja voi auttaa hevosta parempaan suoritukseen! Samalla harjatessa voi tunnustella hevosen jalat ja kehittää omaa taitoaan hevosen päivittäisen terveystarkastuksen tiimoilta. Toki hevoset tarkastetaan ja todetaan työkykyisiksi ratsastuskoulun puolesta ennen työpäivää, mutta etenkin hokkiaikaan ei ole mahdotonta, että hevonen esimerkiksi polkaisee haavan itselleen juuri ennen ratsastustuntien alkua, tarkastuksen jälkeen. Toisin sanoen, on erittäin suositeltavaa opetella vilkaisemaan oma ratsu yleisilmeeltään läpi myös omatoimisesti. Se osoittaa hyvää hevosmiestaitoa! Ja jos jokin asia mietityttää, on aina hyvä kääntyä tallin henkilökunnan puoleen.
Ratsastustunnin jälkeen hyvä harjaus hieroo hevosen lihaksia ja oikoo hevosen karvat. Hikinen hevonen kuivuu nopeammin, kun karvaan sukii ilmaa. Kylmillä talvikeleillä hevosia harvemmin pestään, mutta kesällä pesu puhdistaa ja jäähdyttää hevosen tehokkaasti. Kuumilla kesäkeleillä hevosen hikoilu lisääntyy ja hien mukana poistuu suoloja. Jotta hevonen ei pääse kuivumaan, sitä lisäjuotetaan, ja turvataan elektrolyyttitasapainoa tarvittaessa esimerkiksi suolalla tai muilla elektrolyyttivalmisteilla. Talvellakin lisäjuotto on usein tarpeen, sillä kelien kylmetessä moni hevonen vähentää juomista ja tämä lisää esimerkiksi ähkyriskiä.
Monien hevosten jalkojen terveyttä hoidetaan kylmäämällä niitä rasituksen jälkeen. Kylmä parantaa pieniä mikrovaurioita, ja tehostaa palautumista. Kylmäykseen käytetään usein esimerkiksi kylmäysletkuja, jotka ohjaavat veden hevosen jalkoihin tai kunnolla kylmäksi pakastettuja kääreitä. Kylmällä ja kolealla kelillä hikiset hevoset loimitetaan. Loimituksen tarve on erittäin yksilöllistä ja riippuu monista seikoista. Tallin henkilökunta neuvoo, miten juuri sinun ratsu tulee pukea. Kuivatusloimi siirtää kosteuden pois hevosen iholta ja pitää lihakset lämpiminä rasituksen jälkeen.
Yksi keskeisimpiä tapoja edistää ratsastuskouluhevosen hyvinvointia on huolehtia sen varusteiden kunnosta. Kuolaimet pestään huolellisesti ja nahkaosat voidaan pyyhkiä kostealla sienellä hiestä ja liasta. Tarvittaessa puhdistuksessa voi käyttää myös saippuaa tai valjasrasvaa.
Suojat harjataan hiekasta ja muusta irtoliasta. Jos hevonen ei ole menossa enää tunnille samana päivänä, likaiset suojat saattavat joskus tarvita myös vesipesua harjan kanssa.
Hikinen satulahuopa on syytä irrottaa tiimoilta. Toki hevoset tarkastetaan ja todetaan työkykyisiksi ratsastuskoulun puolesta ennen työpäivää, mutta etenkin hokkiaikaan ei ole mahdotonta, että hevonen esimerkiksi polkaisee haavan itselleen juuri ennen ratsastustuntien alkua, tarkastuksen jälkeen. Toisin sanoen, on erittäin suositeltavaa opetella vilkaisemaan oma ratsu yleisilmeeltään läpi myös omatoimisesti. Se osoittaa hyvää hevosmiestaitoa! Ja jos jokin asia mietityttää, on aina hyvä kääntyä tallin henkilökunnan puoleen.
Ratsastustunnin jälkeen hyvä harjaus hieroo hevosen lihaksia ja oikoo hevosen karvat. Hikinen hevonen kuivuu nopeammin, kun karvaan sukii ilmaa. Kylmillä talvikeleillä hevosia harvemmin pestään, mutta kesällä pesu puhdistaa ja jäähdyttää hevosen tehokkaasti.
Kuumilla kesäkeleillä hevosen hikoilu lisääntyy ja hien mukana poistuu suoloja. Jotta hevonen ei pääse kuivumaan, sitä lisäjuotetaan, ja turvataan elektrolyyttitasapainoa tarvittaessa esimerkiksi suolalla tai muilla elektrolyyttivalmisteilla. Talvellakin lisäjuotto on usein tarpeen, sillä kelien kylmetessä moni hevonen vähentää juomista ja tämä lisää esimerkiksi ähkyriskiä.
Monien hevosten jalkojen terveyttä hoidetaan kylmäämällä niitä rasituksen jälkeen. Kylmä parantaa pieniä mikrovaurioita, ja tehostaa palautumista. Kylmäykseen käytetään usein esimerkiksi kylmäysletkuja, jotka ohjaavat veden hevosen jalkoihin tai kunnolla kylmäksi pakastettuja kääreitä.
Kylmällä ja kolealla kelillä hikiset hevoset loimitetaan. Loimituksen tarve on erittäin yksilöllistä ja riippuu monista seikoista. Tallin henkilökunta neuvoo, miten juuri sinun ratsu tulee pukea. Kuivatusloimi siirtää kosteuden pois hevosen iholta ja pitää lihakset lämpiminä rasituksen jälkeen.
Yksi keskeisimpiä tapoja edistää ratsastuskouluhevosen hyvinvointia on huolehtia sen varusteiden kunnosta. Kuolaimet pestään huolellisesti ja nahkaosat voidaan pyyhkiä kostealla sienellä hiestä ja liasta. Tarvittaessa puhdistuksessa voi käyttää myös saippuaa tai valjasrasvaa.
Suojat harjataan hiekasta ja muusta irtoliasta. Jos hevonen ei ole menossa enää tunnille samana päivänä, likaiset suojat saattavat joskus tarvita myös vesipesua harjan kanssa.
Hikinen satulahuopa on syytä irrottaa satulasta. Hiki saattaa imeytyä satulan toppauksiin, ja kovettaa toppausvillat ennen aikojaan. Samalla satulahuovan puhtauden voi tarkastaa, ja tiedustella, onko huopaa syytä vaihtaa. Kysy lisää vinkkejä omalta talliltasi varusteiden puhdistuksen päivittäisistä rutiineista.
Kiitos, kun pidät huolta työkavereistamme!
Tekstin on kirjoittanut ratsastuksenohjaaja Anna Petäjä.