Ratsastajan varusteista
Tekeminen on huomattavasti miellyttävämpää, helpompaa ja turvallisempaa kunnollisilla varusteilla.
Ratsastajan yksi tärkeimpiä varusteita ovat hanskat. On suositeltavaa käyttää hanskoja aina myös hevosta taluttaessa. Riimunnaru voi polttaa käteen ikävät nirhaumat, jos hevonen yhtäkkiä esimerkiksi nykäisee pelästyessään tai havitellessaan ruohotuppoa. Myös ratsailla hanskoilla saa paremman pidon ohjista, ja välttää hankaumat käsissä.
Ei niinkään varuste, mutta tärkeä turvallisuuteen liittyvä asia on pitää pitkät hiukset kiinni tallilla. Hiuksista voi esimerkiksi takertua kiinni. Suotavaa olisi pitää hiukset nutturalla saakka, lyhyempien hiuksien kesyttämiseen voi käyttää avuksi hiusverkkoa kypärän alla. Niin, kypärähän tulikin jo mainittua, se pääasia. Tärkeitä ominaisuuksia ovat istuvuus ja oikea koko, kypärä ei saisi heilua silmille. Jos ratsastaja putoaa ja kypärä kolhiintuu, on syytä hankkia uusi!
Roikkuvat korvakorut ja lävistykset olisi syytä jättää kotiin (lävistykset voi myös teipata), saman takertumisriskin takia. Nykyään esimerkiksi kilpailusäännöissä hupullisten takkien käyttö on evätty, jotta pyritään estämään takertumisesta johtuvat vaaratilanteet. Samaa sääntöä on viisasta soveltaa myös tallin arjessa.
Ratsastushousujen tulee olla vartalonmyötöiset ja joustavat. Pitoa housuihin tuovat koko-tai polvipaikat, joita nykyaikana on lukuisia eri materiaaleja.
Kenkien tai saappaiden tulee aina olla korolliset, jotta jalka ei lipsahda jalustimesta läpi. Kenkien kanssa suositellaan sileäpintaisia chapseja, tai saappaanvarsia. Näin vältetään kengän reunan jääminen kiinni jalustimen yläosaan ja hankaumat hevosten kyljissä kenkien reunoista.
Collegeiden ja takkien vetoketjut tulee aina pitää kiinni ratsailla. Liehuvat vaatteet voivat pelästyttää hevosen ja aiheuttavat turhia vaaratilanteita. Vinkkinä, myös vähän vartalonmyötäinen, istuva yläosan vaate auttaa opettajaa arvioimaan istuntaasi!