Ratsastajan varusteet
Aloittelijan varustus
Ratsastuksessa käytetään erilaisia varusteita ja välineitä, mutta alkuun pääset ilman sen kummempia hankintoja. Kypärä on ratsastajan tärkein varuste! Sen voit kuitenkin alkuun lainata tallilta ja hankkia oman vasta harrastuksen jatkuessa. Jalkineeksi kelpaavat hyvin kumisaappaat tai muut leveä- ja matalakorkoiset kengät, joissa ei ole nauhoja. Ratsastushousuiksi soveltuvat kaikki materiaalit, jotka joustavat eivätkä ole liukkaita. Varaa myös hanskat, mieluiten sormikkaat, mukaan tallille, tarvitset niitä hevosta taluttaessasi ja ratsastaessasi.
Tallipukeutumisessa on hyvä välttää kaikkea, mikä voi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni. Jätä siis suosiolla kotiin roikkuvat kaulahuivit, isot korut ja huput. Pitkät hiukset pidetään kiinni, mieluiten nutturalla.
Kesällä tulee huomioida, etteivät shortsit sovellu ratsastukseen, valitse siis pitkät housut. Talvella kannattaa suosia kerrospukeutumista. Maneesimme on lämmitetty, niin, että kovimmillakin talvipakkasilla ratsastamme noin +5 asteen lämpötilassa. Vaikka talvella ja kesäisinkin sateella tai vaikkapa kovin tuulisena päivänä ratsastamme maneesissa niin matkalla maneesiin ja takaisin talliin joutuu kuitenkin sään armoille. Sade- tai toppatakin voi riisua maneesissa ratsastuksen ajaksi.
Omat varusteet harrastuksen harrastuksen jatkuessa
Harrastuksen jatkuessa tulee omien varusteiden hankinta ajankohtaiseksi. Luontevasti varusteita aletaan yleensä hankkia tärkeysjärjestyksessä, joten oma kypärä on useimmiten se ensimmäinen hankinta.
Kypärän hankinnassa kannattaa huomioida seuraavat seikat:
- turvallisin on se, joka istuu päähän parhaiten. Kypärän tulee istua napakasti, eikä se saa valua silmille tai takaraivolle. Älä osta kypärää, jossa on ”kasvunvaraa”.
- Uusi kypärä kannattaa valita uudet standardit täyttävästä mallista.
- Älä osta käytettyä kypärää.
- Ratsastuskypärä tulee uusia aina kovan kolauksen aiheuttaman putoamisen jälkeen, koska isku yleensä vahingoittaa kypärän rakennetta.
- Yleisen suosituksen mukaan kypärä tulee vaihtaa uuteen 3–5 vuoden välein.
Moni hankkii kypärän hankinnan yhteydessä myös ratsastushanskat. Hanskat on hyvä olla aina ratsastaessa ja hevosta taluttaessa, ne suojaavat käsiä hiertymiltä ja palovammoilta (joita voi tulla hevosen äkillisesti esim. pelästyessä ja kiskaistessa niin, että naru pääsee luistamaan kädessä). Sormikkaat ovat paremmat kuin paksut rukkaset, mutta talvella kannattaa ottaa mukaan myös lämpimät rukkaset, jotta ne voi laittaa käteen jos sormet alkavat jäätymään.
Ratsastusjalkineet
Kumisaappaat ovat sopivat ratsastusjalkineet, koska ne tukevat nilkkaa, eivätkä jää jalustimeen kiinni. Myös muut nauhattomat, korkeavartiset ja leveällä, matalalla korolla varustetut kengät käyvät.
Kaikki nauhalliset kengät ovat vaarallisia, ne saattavat olla niin pienet, että voivat luiskahtaa jalustimen läpi ja aukeavat nauhat voivat myös takertua jalustimiin. Vastaavasti vaelluskengät tai vastaavat voivat kuvioitujen pohjien vuoksi tarttua vaarallisesti jalustimeen.
Ratsastustarvikeliikkeistä saatavat korolliset, nilkkurin näköiset ratsastuskengät ovat hyvät ratsastusjalkineet kun niitä käytetään minichapsien/ saappaanvarsien kanssa. Ilman minichapseja / saappaan varsia ratsastaja ei saa jalallensa niin paljoa tukea jalkineista, eikä pohjetuntuma ole yhtä hyvä, jalustinhihnat pääsevät helposti aiheuttamaan mustelmia kun iho jää hihnan ja satulan väliin ja toisaalta myös ratsastajan ratsastushousujen kangas voi hangata hevosen kyljestä karvoja pois.
Ratsastussaappaat ovat usein hieman hintavampi hankinta, mutta sopivat ratsastussaappaat ovat myös paras mahdollinen valinta ratsastusjalkineiksi. Ne tukevat jalkaa parhaiten ja suojaavat sekä hevosta, että ratsastajaa hankaumilta.
Ratsastussaappaiden tai ratsastuskenkien ja minichapsien hankkiminen kannattaa kuitenkin tehdä vasta kun on varmaa, että ratsastusharrastus jatkuu. Kumisaappailla pärjää pitkään!
Talvella kumisaappaaseen kannattaa laittaa kunnon villasukka, myös nk. kuoma-talvikengät ovat sopivat ratsastusjalkineet.
Ratsastushousut
Ratsastukseen suunnitellut housut ovat vartalonmyötäiset. Ne tukevat ja joustavat, eikä niissä ole hankaavia saumoja sisäpuolella. Hyvin istuvat ratsastushousut ovat miellyttävät päällä ja suojaavat hiertymiltä. Ratsastushousut voivat olla kokopaikkaisia tai polvipaikkaisia tai kokonaan ilman paikkoja. Ratsastushousujen paikat antavat pitoa istuntaan. Paikkamateriaaleja on erilaisia, suosituimpia ovat mikrokuitu ja uusi erittäin pitävä silikonimateriaali.
Turvaliivi
Turvaliivi kannattaa hankkia vasta, kun on varmaa, että ratsastusharrastus jatkuu. Sen sovittaminen kannattaa tehdä ratsastusvarusteliikkeen asiantuntijan kanssa. Turvaliivin ollessa sopiva se suojaa kylkiluita ja sisäelimiä iskuilta. Epäsopiva turvaliivi on vaarallisempi kuin ratsastaminen ilman liiviä.
Suosittelemme turvaliivin käyttöä aina hypätessä ja reippaammin maastossa ratsastettaessa. Maastoesteillä turvaliivin käyttö on aina pakollista.