Realistiset tavoitteet
Tässäkin blogissa on puhuttua taidon oppimisen lukumääristä. Täältä pääset lukemaan edellisen tekstini taidon oppimisesta.
Leena Alerini on kirjoittanut Hevosurheilun kolumnissaan: ”10 000 tuntia on yhtä kuin 13,5 kuukautta 24/7”. Hän jatkaa: ”Yhden ratsastustunnin viikkovauhdilla ei ole mahdollista hankkia 10000 toistoa yhden ihmiselämän aikana, jos ei sitten elä 192-vuotiaaksi”.
Vaikka tarvitaan määrää, tarvitaan myös laatua. Tällä tarkoitetaan sitä, että toistojen tulisi olla laadultaan myös onnistuneita vaikuttaakseen positiivisesti halutun taidon oppimiseen.
Se, että 10 000 toistoa on paljon, ei tarkoita sitä, etteikö ratsastamaan voisi oppia!
Realiteetit on silti syytä tiedostaa asettaessa omia tavoitteita ratsastusuralle.Treenaaminen on mielekkäämpää kaikille, kun asetetut maalit ovat selkeästi saavutettavissa, ja polku kohti päätavoitetta on rakennettu välitavoitteiden kautta. Paitsi tavoitteet, myös oikeanlainen tiimi taustajoukkoineen, hevosineen ja opettajineen on elintärkeä. Ne mahdollistavat oikeat, tavoitellut toistot, joka luonnollisesti ylläpitää motivaatiota. Ja silloinkin, kun kaikki tuntuu vaikealta, hyvä opettaja tukee vastoinkäymisissä ja tietää keinot päästä eteenpäin.
Myös ratsastuksen eri tasot ovat helposti harhaanjohtavia. Esimerkiksi helppo B-tason voisi vielä jakaa 10 erinäiseen osaan, josta taitotaso muodostuu. Tietyn tason hallinta koostuu aina perusasioista, ja yhdistämällä nämä taidot syntyy hallittu kokonaisuus. Älä siis turhaudu, jos et etene helppo C-tasolta ensimmäisten kausien aikana helppo B-tasolle: muista välitavoitteet ja sisäiset tasot. Riemuitse aina, kun sisäistät uuden asian, se on askel kohti isompaa kokonaisuutta!
Tekstin on kirjoittanut ratsastuksenopettajamme Anna Petäjä.