Vastuullista hevostelua, osa 1: Hevosen työergonomia

Hevostemme hyvinvointi on meille ratsastuskoulutoiminnassamme kaikkein tärkeintä. Sen takia pyrimme opettamaan asiakkaillemme hyvää perusratsastusta ja niin sanottua “kestävää ratsastusta”, kouluttautuneiden ja asiaansa intohimolla suhtautuvien opettajien johdolla. Tiedätkö, mitä “kestävä ratsastus” tarkoittaa?

Ratsastuksen Tulevaisuusfoorumissa helmikuussa kouluratsastuksen maajoukkuevalmentaja Rien van der Schaft  sanoi varsin osuvasti: “Dressage is there for the horse. Eli suomennettuna: “Kouluratsastus on hevosta varten”.

Ratsastus notkistaa, voimistaa ja kehittää hevosta. Oikeanlainen, sopivasti kuormittava harjoittelu parantaa hevosen kestävyyttä, ja näin lisää myös sen käyttöikää. Kestävä ratsastus tarkoittaa siis sitä, että hevosta pyritään ratsastamaan mahdollisimman hyvin niin, että se käyttää oikeita lihaksia liikuessaan ja kuormittaa esimerkiksi jalkojaan haitallisesti mahdollisimman vähän. Ihan niin kuin ihmistenkin kohdalla, säännöllinen sopivasti kuormittava liikunta tekee hyvää niin fyysiselle, kuin psyykkisellekin hyvinvoinnille. Tätä asiaa tulisi pyrkiä viestimään enemmän myös lajimme ulkopuolisille tahoille: ratsastus on hevoselle hyväksi.

Tiesitkö myös, että esimerkiksi laukanvaihdot, piaffe ja passage ovat liikkeitä, joita hevoset tekevät itsekseen luonnossa? Hevoset opetetaan tekemään ne ratsastajan merkistä, mutta muuten näissä liikkeissä ei ole mitään epäluonnollista. Hevonen liikkuu myös vapaana ollessaan kymmeniä kilometrejä päivässä, sitä ei ole luotu seisomaan karsinassaan.

Seuraavan kerran kun nouset hevosen selkään, ajattele sitä kaikkea hyvää mitä voit sen avulla saada aikaan itsessäsi ja hevosessasi! Hevosen ja ihmisen yhteistyössä on jotain hyvin ainutlaatuista. Toivottavasti pääsemme taas pian jatkamaan toimintaamme myös täällä meillä.

#vastuullisuus